Saturday 9 October 2010

Netsh ile TCP/IP ayarlarinizi kaydetmek ve yuklemek.

Netsh.exe yi IP adresi, subnet mask, default gateway, dns ve wins adresleri TCP/IP ayarlarini yapmak icin kullanabilirsiniz, Netsh komut satirinda calisan bir arac olup, script yazarken kullanabileceginizden oturu oldukca kullanisli bir aractir. Ayni zamanda hem uzerinde calistigi hem de uzaktaki bir bilgisayarin TCP/IP konfigurasyonunu ayarlamak icinde kullanilabilir.

Asagida basit bir sekilde mevcut ag ayarlarinizi nasil yedeklebileceginiz ve gerektiginde nasil geri
yukleyebileceginiz ile ilgili bir ornek bulacaksiniz. Ornegin dizustu bir bilgisayariniz ve bu bilgisayari hem evde hem is yerinde kullaniyorsunuz, netsh yardimi ile asagida iki farkli lokasyonun IP ayarlarini yedekleyecegiz.

Bilgisayarinizda devamli kullandiginiz aglardan birinin ev digerinin ise isyeriniz oldugunu farzedelim, ve bu iki lokasyonda da calisan duzgun ag ayarlanizi ayri dosyalara yedekleyelim.

Ilk olarak bilgisayarimizin ev agimiza bagli oldugunu ve arzuladigimiz sekilde calistigini varsayarak mevcut konfigurasyonun yedegini asagidaki sekilde alalim.
NetshDumpEv

Daha sonra ayni komutla mevcut is yerimizdeki konfigurasyonumuzuda diledigimiz bir isimle kaydedelim

 

Bundan sonra bu konfigurasyon ayarlarini katdettigimiz lokasyonlar arasinda yer degistirdigimizde sadece bulundugumuz yerin daha once kaydettigimiz ayarlarini asagidaki sekilde geri yukleyerek, rahatca TCP/IP ayarlarimizi yapabiliriz, hatta isterseniz, geri yukleme komutlari icin birer kisayol yaratip bu isi daha da kolaylastirabilirsiniz.

NetshLoadIs

No comments:

Post a Comment